Ricinový olej



Všechny poznatky, které lidé za staletí nashromáždili o Ricinový olej, jsou nyní k dispozici na internetu a my jsme je pro vás shromáždili a uspořádali co nejpřístupnějším způsobem. Chceme, abyste měli rychlý a efektivní přístup ke všem informacím o Ricinový olej, které chcete vědět, aby vaše zkušenost byla příjemná a abyste měli pocit, že jste skutečně našli informace o Ricinový olej, které jste hledali.

Pro dosažení našich cílů jsme se snažili nejen získat co nejaktuálnější, nejsrozumitelnější a nejpravdivější informace o Ricinový olej, ale dbali jsme také na to, aby design, čitelnost, rychlost načítání a použitelnost stránky byly co nejpříjemnější, abyste se mohli soustředit na to podstatné, znát všechny dostupné údaje a informace o Ricinový olej, aniž byste se museli starat o cokoli dalšího, o to jsme se již postarali za vás. Doufáme, že jsme dosáhli svého cíle a že jste našli informace, které jste chtěli o Ricinový olej. Proto vás vítáme a vyzýváme, abyste si i nadále užívali používání scientiacs.com.

Ricinový olej je rostlinný olej lisovaný z ricinových bob . Je to bezbarvá a velmi svtle lutá kapalina s výraznou chutí a vní. Jeho teplota varu je 313 ° C (595 ° F) a jeho hustota je 0,961 g / cm 3 . Obsahuje sms triglycerid, ve které asi 90% mastných kyselin tvoí ricinoleaty. Oleate a linoleates jsou dalí významné sloky.

Ricinový olej a jeho deriváty se pouívají pi výrob mýdel , maziv , hydraulických a brzdových kapalin , barev , barviv , nátr , inkoust , plast odolných proti chladu , vosk a letidel, nylonu , léiv a parfém .

Etymologie

Název pravdpodobn pochází ze zámny mezi rostlinou Ricinus, která ji produkuje, a jinou rostlinou, Vitex agnus-castus . Alternativní etymologie vak naznauje, e byla pouita jako náhrada za kastoreum .

Sloení

Ricinový olej je dobe známý jako zdroj kyseliny ricinolejové , a mononenasycené , 18-uhlíkové mastné kyseliny . Mezi mastnými kyselinami je kyselina ricinoleová neobvyklá v tom, e má na 12. atomu uhlíku hydroxylovou funkní skupinu . Tato funkní skupina zpsobuje, e kyselina ricinolejová (a ricinový olej) je polárnjí ne vtina tuk. Chemická reaktivita alkoholové skupiny také umouje chemickou derivatizaci, která není moná u vtiny ostatních olej ze semen. Vzhledem k obsahu kyseliny ricinoleové je ricinový olej cennou chemikálií ve vstupních surovinách a má vyí cenu ne ostatní oleje ze semen. Napíklad v ervenci 2007 se indický ricinový olej prodával za piblin 0,90 USD /kg (0,41 USD/lb), zatímco americký sójový , slunenicový a epkový olej se prodával za piblin 0,30 USD/kg (0,14 USD/lb).

Prmrné sloení ricinového oleje / mastných kyselin
Kyselé jméno Rozsah
Kyselina ricinolejová 8595
Kyselina olejová 26
Kyselina linolová 15
kyselina -linolenová 0,51
Kyselina stearová 0,51
Kyselina palmitová 0,51
Kyselina dihydroxystearová 0,30,5
Ostatní 0,20,5

Vyuití

Ron se vyrobí 270 000360 000 tun (600800 milion liber) ricinového oleje pro nejrznjí pouití.

Potraviny a konzervanty

V potravináském prmyslu se ricinový olej potravináské kvality pouívá v potravináských pídatných látkách, aromatech, cukrovinkách (nap. Polyglycerolpolyricinoleát v okolád ), jako inhibitor plísní a v obalech. Polyoxyethylovaný ricinový olej (nap. Kolliphor EL ) se také pouívá v potravináském prmyslu.

V Indii , Pákistánu a Nepálu jsou potravinová zrna konzervována aplikací ricinového oleje. Zastaví rýi , penici a impulsy z hnití. Napíklad luskovinový holub je bn dostupný obalený v oleji pro delí skladování.

Tradiní medicína

Pouití ricinového oleje jako projímadla je doloeno kolem roku 1550 p. N. L. Ebers Papyrus a pouívalo se o nkolik století díve.

Akoli se pouívá v tradiní medicín k vyvolání porodu u thotných en, neexistuje ádný klinický dkaz, e ricinový olej je úinný pi dilataci dloního ípku nebo pi vyvolávání porodu.

Alternativní léebné pouití

Podle American Cancer Society dostupné vdecké dkazy nepodporují tvrzení, e ricinový olej na ki léí rakovinu nebo jakoukoli jinou nemoc.

Pée o pokoku a vlasy

Ricinový olej byl pouíván v kosmetických výrobcích obsaených v krémech a jako zvlhova . Malé mnoství ricinového oleje se asto pouívá v mýdle za studena ke zvýení pnní v hotové tyi. Byl také pouit ke zlepení kondicionování vlas v jiných produktech a pro pedpokládané vlastnosti proti lupm .

Nátry

Ricinový olej se pouívá jako polyol na biologické bázi v polyuretanovém prmyslu. Prmrná funknost (poet hydroxylových skupin na molekulu triglycerid) ricinového oleje je 2,7, take je iroce pouíván jako tuhý polyol a v povlacích. Jedno konkrétní pouití je v polyurethanovém betonu, kde emulze ricinového oleje reaguje s isokyanátem (obvykle polymerním methylendifenyl diisokyanátem ) a cementem a stavebním kamenivem . To se nanáí pomrn hust jako kejda, která je samonivelaní. Tato základna je obvykle dále potaena jinými systémy pro vybudování pruné podlahy.

Ricinový olej není suící olej , co znamená, e má nízkou reaktivitu se vzduchem ve srovnání s oleji, jako je lnný olej a tungový olej . Dehydratací ricinového oleje se získají kyseliny linolové, které mají suící vlastnosti. V tomto procesu se skupina OH na kyselin ricinolové spolu s vodíkem z dalího atomu uhlíku odstraní za vzniku dvojné vazby, která má potom vlastnosti oxidaního zesíování za vzniku suícího oleje.

Pedchdce prmyslových chemikálií

Ricinový olej lze rozloit na jiné chemické sloueniny, které mají mnoho aplikací. Transesterifikací následovanou parním krakováním se získá kyselina undecylenová , pedchdce specializovaného polymerního nylonu 11 , a heptanal , sloka vonných látek. Rozkladem ricinového oleje v silné bázi se získá 2-oktanol , a to jak vonná sloka, tak speciální rozpoutdlo, a kyselina dikarboxylová kyselina sebaková . Hydrogenace ricinového oleje nasycuje alkeny za vzniku voskovitého maziva. Ricinový olej lze epoxidovat reakcí OH skupin s epichlorhydrinem za vzniku triglycidyletheru ricinového oleje, který je uitený v epoxidové technologii. Toto je komern dostupné jako Heloxy.

Výroba lithného tuku spotebuje znané mnoství ricinového oleje. Hydrogenací a zmýdelnním ricinového oleje se získá kyselina 12-hydroxystearová, která poté reaguje s hydroxidem lithným nebo uhliitanem lithným za vzniku vysoce výkonného mazacího tuku.

Vzhledem k tomu, e má relativn vysokou dielektrickou konstantu (4,7), je vysoce rafinovaný a suený ricinový olej nkdy pouíván jako dielektrická kapalina ve vysoce výkonných vysokonapových kondenzátorech .

Mazání

Rostlinné oleje, jako je ricinový olej, jsou typicky neatraktivní alternativy maziv odvozených z ropy kvli jejich patné oxidaní stabilit. Ricinový olej má lepí viskozitní vlastnosti pi nízkých teplotách a vysokoteplotní mazání ne vtina rostlinných olej, take je vhodný jako mazivo v tryskových , naftových a závodních motorech. Viskozita ricinového oleje pi 10 ° C je 2 420 centipoise, ale má tendenci bhem krátké doby vytváet dásn, take je jeho pouitelnost omezena na motory, které jsou pravideln pestavovány, napíklad závodní. Mazací spolenost Castrol dostala svj název podle ricinového oleje.

Ricinový olej byl navren jako mazivo pro cyklistická erpadla, protoe nedegraduje tsnní z pírodního kauuku.

Rané letectví a modeláství

Letecké rotaní motory první svtové války pouívaly ricinový olej jako primární mazivo smíchané s palivem

Ricinový olej byl upednostovaným mazivem pro rotaní motory , jako byl motor Gnome, po rozsáhlém pijetí tohoto motoru pro letectví v Evrop v roce 1909. Pouíval se tém univerzáln v spojeneckých letadlech s rotaním motorem v první svtové válce . Nmecko si pro své rotaní motory muselo vystait s podadným ersatzovým olejem, co mlo za následek patnou spolehlivost.

Methanol -fueled, dvoustupová, havicí svíce motory pouívané pro modeláství, od jejich pijetí model letadla modeláe v roce 1940, se pouily rzné procenta ricinového oleje jako maziva. Je vysoce odolný vi degradaci, kdy je motor se smsí paliva a vzduchu naklonn pro maximální otáky motoru. Gumové zbytky mohou být stále problémem leteckých modeláských pohonných jednotek mazaných ricinovým olejem, obvykle vak vyadují pípadnou výmnu kulikových loisek, kdy se zbytky hromadí v loiskových závodech motoru. Jeden britský výrobce tytaktních modelových motor s ventilovými ventily uvedl, e lak vytvoený pouitím ricinového oleje v malých procentech me zlepit pneumatické tsnní rukávového ventilu a zlepit výkon takového motoru v prbhu asu.

Turecký ervený olej

Krtí ervený olej, nazývaný také sulfonovaný (nebo sulfátovaný) ricinový olej, se vyrábí pidáním kyseliny sírové do rostlinných olej, zejména ricinového oleje. Byl to první syntetický prací prostedek po bném mýdle . Pouívá se pi formulaci maziv , zmkovadel a barviv .

Bionafta

Ricinový olej, stejn jako v souasnosti levnjí rostlinné oleje, lze pouít jako výchozí surovinu pro výrobu bionafty . Výsledné palivo je vynikající pro chladné zimy díky svému výjimen nízkému bodu zákalu a bodu tuhnutí .

Iniciativy na pstování více ricin pro výrobu energie, upednostované ped jinými olejninami, jsou motivovány sociálními hledisky. Zemdlci vyuívající tropické ivobytí by získali trní úrodu.

Trest

Nkteí rodie trestali dti dávkou ricinového oleje. Lékai tuto praxi nedoporuovali, protoe nechtli léky spojené s trestem.

Silná dávka ricinového oleje by mohla být pouita jako poniující trest pro dosplé. Koloniální úedníci jej pouívali v Britech v Rádi (Indie) k jednání se vzpurnými sluebníky. Belgití vojentí pedstavitelé pedepsali tké dávky ricinového oleje v Belgickém Kongu jako trest za to, e byli píli nemocní na práci.

Nejslavnjí pouití jako trest pilo ve faistické Itálii za vlády Benita Mussoliniho . Byl to oblíbený nástroj, který pouívali Blackshirts k zastraování a poniování svých protivník. Politití disidenti byli faistickými jednotkami nuceni krmit velkým mnostvím ricinového oleje. Tuto techniku údajn vytvoil Gabriele D'Annunzio nebo Italo Balbo . Obti této léby nkdy zemely, protoe dehydrataní úinky prjm vyvolaných ropou asto komplikovaly jejich zotavení z bití noního míku, které také dostaly spolu s ricinovým olejem; i ty obti, které peily, vak musely snáet poníení projímavých úink vyplývajících z nadmrné spoteby ropy. Nacistický Sturmabteilung je mylenka k pouívali tuto metodu muení proti nmeckým idm krátce po jmenování Adolfa Hitlera jako kanclé Nmecka v roce 1933.

Mussoliniho moc byla údajn podpoena bludgeonem a ricinovým olejem. V mením mnoství byl ricinový olej pouíván také jako nástroj zastraování, napíklad k odradní civilist nebo voják, kteí by volali nemocní bu v továrn, nebo v armád. Jen desetiletí po Mussoliniho smrti se mýtus o ricinovém oleji jako veléku na celou adu nemocí a zdravotních stav stal zcela demystifikovaným, protoe byl také iroce podáván thotným enám a starím nebo duevn nemocným pacientm v nemocnicích ve falené víe, kterou ml. ádné negativní vedlejí úinky.

Pesto italské výrazy manganello a olio di ricino , i kdy se pouívají samostatn, stále nesou silné politické konotace (zejména to druhé). Tato slova se stále pouívají k satirizaci sponzorujících politik nebo autor nelíbených zákon. Výrazy Usare l'olio di ricino , (pouívat ricinový olej) a usare il manganello (pouít bludgeon ) znamenají pinutit nebo zneuít a mohou být patn pochopeny, pokud neexistuje vhodný kontext.

V ecku byl bhem reimu 4. srpna ricinový olej pouíván jako forma trestu.

Bezpenost

Ricinové semeno obsahuje ricin , toxický lektin . Zahívání bhem procesu extrakce oleje denaturuje a deaktivuje lektin. Sklize ricinových bob vak nemusí být bez rizika. Dokument FAQ Mezinárodní asociace ricinového oleje uvádí, e ricinové boby obsahují alergenní sloueninu s názvem CB1A. Tato chemická látka je popsána jako prakticky netoxická, ale má schopnost ovlivnit lidi s pecitlivlostí. Alergen me být neutralizován psobením rzných alkalických inidel. Alergen není obsaen v samotném ricinovém oleji.

V populární kultue

  • V karikatue krátkého filmu Baby Puss Tom a Jerry z roku 1943 dostává koka Tom, obleená jako dít, za trest dít ricinový olej.

Viz také

Reference

Dalí tení

externí odkazy

Opiniones de nuestros usuarios

Nicolas Sýkorová

Jazyk vypadá staře, ale informace jsou spolehlivé a obecně vše, co je o proměnné Ricinový olej napsáno, dává hodně důvěry.

Marketa Vanková

Tento záznam o Ricinový olej je velmi zajímavý.

Silvie Nováková

Toto je dobrý článek o Ricinový olej. Poskytuje potřebné informace bez excesů.

Darina Petrová

Konečně článek o Ricinový olej, který se snadno čte.

Linda Králová

Informace poskytnuté o proměnné Ricinový olej jsou pravdivé a velmi užitečné. Dobrý.