Cassowary



Všechny poznatky, které lidé za staletí nashromáždili o Cassowary, jsou nyní k dispozici na internetu a my jsme je pro vás shromáždili a uspořádali co nejpřístupnějším způsobem. Chceme, abyste měli rychlý a efektivní přístup ke všem informacím o Cassowary, které chcete vědět, aby vaše zkušenost byla příjemná a abyste měli pocit, že jste skutečně našli informace o Cassowary, které jste hledali.

Pro dosažení našich cílů jsme se snažili nejen získat co nejaktuálnější, nejsrozumitelnější a nejpravdivější informace o Cassowary, ale dbali jsme také na to, aby design, čitelnost, rychlost načítání a použitelnost stránky byly co nejpříjemnější, abyste se mohli soustředit na to podstatné, znát všechny dostupné údaje a informace o Cassowary, aniž byste se museli starat o cokoli dalšího, o to jsme se již postarali za vás. Doufáme, že jsme dosáhli svého cíle a že jste našli informace, které jste chtěli o Cassowary. Proto vás vítáme a vyzýváme, abyste si i nadále užívali používání scientiacs.com.

Cassowary
asový rozsah: 5-0  Ma
Raný pliocén - nedávný
Cassowary Diversity.jpg
Montá tí druh; zleva doprava: jiní cassowary, severní cassowary a trpaslií cassowary
Vdecká klasifikace E
Království: Animalia
Kmen: Chordata
Tída: Aves
Infraervené: Palaeognathae
Objednat: Casuariiformes
Rodina: Casuariidae
Kaup , 1847
Rod: Casuarius
Brisson , 1760
Typové druhy
Casuarius casuarius
Druh
Synonyma

Casuarius je rod pták v ádu Casuariiformes , jeho leny jsou kasowary . Je klasifikován jako bc ( nelétavý pták bez kýlu na jeho hrudní kostí) a je pvodem z tropických les z Nové Guineje ( Papua Nová Guinea a Indonésie ), ARU ostrovy (Indonésie) a severovýchodní Austrálie .

Existují ti druhy : Nejbnjí, jiní cassowary , je tetí nejvyí a druhý nejtí ijící pták, mení ne ptros a emu . Dalí dva druhy jsou zastoupeny kazuárkou severní a kazakou trpaslií . tvrtým, ale vyhynulým druhem je trpaslií kasuár .

Cassowaries se iví hlavn ovocem , pestoe vechny druhy jsou skuten veravé a krom hub , bezobratlých a malých obratlovc pijímají adu dalích rostlinných potravin, vetn výhonk a semen trav . Cassowaries jsou vi lidem velmi opatrní, ale pokud jsou vyprovokováni, jsou schopni zpsobit váná, dokonce smrtelná zranní, psm i lidem. Cassowary byl asto oznaován jako nejnebezpenjí pták na svt.

Taxonomie, systematika a evoluce

Rod Casuarius byla postavena podle francouzský vdec Mathurin Jacques Brisson v jeho Ornithologie publikoval v roce 1760. typu druh je jiní Cassowary ( Casuarius casuarius ). védský pírodovdec Carl Linnaeus pedstavil rod casuarius v estém vydání jeho Systema Naturae publikoval v roce 1748, ale Linnaeus upustil rod v dleitém desátém roníku 1758 a dal jiní Cassowary spolu se spoleným ptrosa a vtí Rhea se v rod Struthio . Vzhledem k tomu, e datum zveejnní estého vydání Linnaeus bylo ped poátením bodem Mezinárodní komise pro zoologickou nomenklaturu 1758 , je za autoritu rodu povaován Brisson, a nikoli Linnaeus.

Kasowary (z malajských kasuari ) jsou souástí skupiny pták nadádu bci , která také zahrnuje emu, nosoroce , ptrosy a kiwi , stejn jako vyhynulé moas a sloní ptáky . Tyto druhy jsou uznávány:

obraz Odborný název Bné jméno Rozdlení
Cassowary 1 (14949771444) .jpg Casuarius casuarius Cassowary jiní nebo dvouwattové jiní Nová Guinea , severovýchodní Austrálie a ostrovy Aru , hlavn v níinách
Vogelpark Walsrode - Casuarius casuarius 02 ies.jpg Casuarius unappendiculatus Kazaský severský nebo kazawa s jedním wattem Severní a západní Nová Guinea a Yapen , hlavn v níinách
Casuarius bennetti Drwarf Cassowary Papua Nová Guinea od Nicka Hobgood.jpg Casuarius bennetti Dwarf cassowary nebo Bennett's cassowary Nová Guinea, Nová Británie a Yapen, hlavn na vysoin
(Zaniklý) Casuarius lydekkeri Pygmy cassowary nebo malý cassowary Pleistocénní fosilie Nového Jiního Walesu a Papuy -Nové Guineje

Vtina úad povauje výe uvedenou taxonomickou klasifikaci za monotypickou , ale bylo popsáno nkolik poddruh kadého z nich a nkteré z nich byly dokonce navreny jako samostatné druhy, nap. C. (b) papuanus . Taxonomický název C. (b) papuanus me také potebovat revizi Casuarius (bennetti) westermanni . Ovení tchto poddruh se ukázalo být obtíné kvli individuálním odchylkám, odchylkám souvisejícím s vkem, nedostatku vzork , stabilit vzork (jasná ke hlavy a krku-základ popisu nkolika poddruh-ve vzorcích mizí) a praxe obchodování s ivými kasovary po tisíce let, z nich nkteré pravdpodobn unikly nebo byly zámrn zavedeny do region vzdálených od svého pvodu.

Evoluní historie kasuár, stejn jako vech pták nadádu bci, není dobe známá. Z Austrálie byl hláen fosilní druh, ale z dvod biogeografie není toto piazení jisté a mohlo by patit k prehistorickému Emuariusovi , co byl rod kasovního primitivního emu.

Ví se, e vechny ptáky nadádu bci pvodn pocházely ze superkontinentu Gondwana , který se oddlil zhruba ped 180 miliony let. Studie ukazují, e se ptáci nadádu bci po tomto oddlení dále vyvíjeli na své moderní protjky.

Popis

Obvykle jsou vichni kasowary plachí ptáci, kteí se nacházejí v hlubokém lese. Jsou schopni mizet dlouho pedtím, ne lovk ví, e tam byli. Jiní kasowary na dalekém severu detných prales v Queenslandu nejsou dobe prozkoumány a severní a trpaslií kasowary jet mén. Samice jsou vtí a pestejí ne samci. Dosplí jiní cassowaries jsou 1,5 a 1,8 m (5 a 6 ft) vysoký, akoli nkteré eny mohou dosáhnout 2 m (6,6 ft), a váí 58,5 kg (130 lb).

Peí vech kasuár se skládá z hídele a volných barbules. Nemají rektry (ocasní peí) ani preenovou lázu . Kasowary mají malá kídla s pti nebo esti velkými remigy . Ty jsou redukovány na tuhé, keratinózní brky, pipomínající porcupinské brky, bez ostn. Furcula a coracoid jsou degenerované a jejich palatinálních kosti a klínové kosti vzájemn dotýkat. Ty, spolu s jejich klínovitým tlem, jsou povaovány za úpravy, které mají odvrátit vinnou révu, trny a listy s pilovými hranami, co jim umouje rychlý bh detným pralesem.

Kasowary mají típrsté nohy s ostrými drápy . Druhý prst, vnitní v mediální poloze, má dýku podobný dráp, který me být dlouhý 125 mm (5 palc). Tento dráp je obzvlát hrzostraný, protoe kasuái nkdy kopou lidi a jiná zvíata svými mocnými nohami. Cassowaries mohou bet a 50 km/h (30 mph) hustým lesem a mohou vyskoit a 1,5 m (5 ft). Jsou dobí plavci, pekraují iroké eky a plavou v moi.

Vechny ti druhy mají na hlavách keratinózní, pokokou pokrytou kasku, která roste s vkem. Tvar a velikost kasque, a 18 cm (7 palc), závisí na druhu. C. casuarius má nejvtí a C. bennetti nejmení (tvar trojúhelníku ), piem C. unappendiculatus má mezi tím variace. Na rozdíl od dívjích zjitní je dutina uvnit casque lemována jemnými vlákny, o nich se ví, e mají akustickou funkci.

Bylo navreno nkolik funkcí pro casque. Jedním z nich je, e jsou sekundární sexuální charakteristikou . Mezi dalí navrhované funkce patí pouívání k tstu podrostem, jako zbra ve sporech o nadvládu nebo k odsunutí listového odpadu bhem hledání potravy. Poslední ti zpochybuje biolog Andrew Mack, jeho osobní pozorování naznauje, e kaskáda zesiluje hluboké zvuky.

Dívjí výzkumy naznaují, e ptáci sklánjí hlavu, kdy bí naklonni vegetací, odhrnou stromky stranou a obas se vrhnou na malé stromy. Casque by pomohl chránit lebku ped takovými kolizemi. Cassowaries jedí spadané ovoce, a proto tráví hodn asu pod stromy, kde semena o velikosti golfových mík nebo vtí padají z výky a 30 m (100 ft); klínový casque me chránit hlavu tím, e odkloní padající ovoce.

Pezdívky mohou také hrát roli pi píjmu zvuku nebo akustické komunikaci. Souvisí to se zjitním, e pinejmením trpaslií kasuár a jiní kasuár vydávají zvuky s velmi nízkou frekvencí, co me pomoci pi komunikaci v hustém detném pralese. Boom vokalizace, kterou kasowary produkují, je ptaí volání s nejnií frekvencí a je na spodní hranici lidského sluchu. Byla navrena funkce chlazení pro velmi podobné kasiky perliky.

Prmrná délka ivota divokých kasuár se odhaduje na 40 a 50 let.

Chování a ekologie

Cassowaries jsou osamlí ptáci, s výjimkou období námluv, kladení vajec a nkdy kolem dostatených zásob potravin. Muský cassowary pro sebe brání území asi 7 km 2 (1700 akr). ena cassowary mají vtí území, pekrývající se s nkolika mui. Zatímco se eny pohybují mezi satelitními územími rzných mu, zdá se, e po vtinu svého ivota zstávají na stejných územích a v prbhu svého ivota se páí se stejnými nebo blízce píbuznými mui.

Námluvy a rituály spojování pár zaínají vibraními zvuky vysílanými enami. Samci se pibliují a bhají s krky rovnobn se zemí a pitom dlají dramatické pohyby hlav, které zvýrazují oblast pedního krku. Samice se blíí k bubnování pomalu. Samec se pikrí na zemi a samice bu na okamik stoupne muovi na záda, ne se pikrí vedle nj v rámci pípravy na kopulaci, nebo me zaútoit. To je asto pípad en, které pronásledují mue v rituálním pronásledování, které obvykle koní ve vod. Muský cassowary se ponoí do vody a ponoí se a k horní ásti krku a hlavy. Samice ho pronásleduje do vody, kde ji nakonec ene na mlinu, kde se krí a dlá rituální pohyby hlavou. Ti dva mohou zstat v kopulaci po delí dobu. V nkterých pípadech se me piblíit dalí samec a první samec utee. Také na ni vyleze, aby kopuloval.

Samci jsou k sob mnohem tolerantnjí ne eny, které netolerují pítomnost jiných en.

Reprodukce

Sezóna chovu cassowary zaíná v kvtnu a ervnu. Samice kladou ti a osm velkých, jasn zelených nebo bled zelenomodrých vajíek do kadé snky do hromady steliva pipraveného samcem. Vejce mí asi 9 x 14 cm (3,5 x 5,5 palce) - pouze ptrosí a emu vejce jsou vtí.

Samec inkubuje tato vejce po dobu 5052 dní, odebírá nebo pidává stelivo, aby reguloval teplotu, a poté chrání mláata, která zstávají v hnízd asi 9 msíc. Zuiv je brání proti vem potenciálním predátorm, vetn lidí. Mladí mui pozdji odejdou, aby nali své vlastní území.

Samice se nestará o vejce nebo mláata, ale spíe se pohybuje na svém území, aby snáela vajíka do hnízd nkolika dalích samc. Mladé kasuárky jsou hndé a mají buffy pruhy. asto jsou chováni jako domácí mazlíci v pvodních vesnicích (na Nové Guineji), kde se smjí toulat jako slepice. asto jsou dreni, dokud tém nevyrostou a nkdo se nezraní. Zralé kasuáre jsou umístny vedle domk v jeskyních, které jsou stí vtí ne ptáci sami. Krmí se jimi odpadky a jiné rostlinné potraviny a v takových ohrádkách ijí roky; v nkterých oblastech je jejich opeení stále stejn cenné jako skoápkové peníze . Ptáci v kleci jsou pravideln zbaveni erstvých chochol.

Strava

Cassowaries jsou peván frugivorous , ale veravé oportunisticky, kdy je k dispozici malá koist. Krom ovoce jejich strava zahrnuje kvtiny, houby, neky, hmyz, áby, ptáky, ryby, krysy, myi a mriny . Ovoce z nejmén 26 rostlinných rodin bylo zdokumentováno ve strav kasuár. Ovoce z rodin vavínu , podokarpu , palmy, divokých hrozn, noních lit a myrt je dleitými polokami stravy. Cassowary vestky odvozuje svj název od ptáka.

Tam, kde stromy shazují ovoce, picházejí kasowary a krmí se, piem kadý pták nkolik dní brání strom ped ostatními. Pokraují, kdy je ovoce vyerpáno. Ovoce, dokonce i pedmty velké jako banány a jablka, se polyká celé. Cassowaries jsou klíovým druhem detných les, protoe jedí padlé ovoce celé a exkrementy distribuují semena po podlaze dungle.

Pokud jde o pojídání kasovaru, mlo by to být docela tké. Australským správním úedníkm umístným na Nové Guineji bylo doporueno, aby se vailo s kamenem v hrnci: kdy je kámen pipraven k jídlu, je také kasovník.

Role v íení semen a klíení

Cassowaries se iví plody nkolika stovek druh detných prales a obvykle procházejí ivotaschopnými semeny ve velkých hustých trsech . Je známo, e dispergují semena na vzdálenosti vtí ne jeden kilometr, ím hrají dleitou roli v ekosystému. Rychlost klíení semen vzácného australského stromu detného pralesa Ryparosa byla po prchodu stevem kasovaru mnohem vyí (92% oproti 4%).

Distribuce a lokalita

Cassowaries pocházejí z vlhkých detných prales Nové Guineje, blízkých meních ostrov, East Nusa Tenggara, Maluku a severovýchodní Austrálie. Vydávají se vak do palmového koviny, pastvin , savany a bainatého lesa. Není jasné, zda jsou nkteré ostrovní populace pirozené, nebo jsou výsledkem lidského obchodu s mladými ptáky.

Stav a zachování

Jiní kasuár je v Queenslandu ohroen. Kdy Kofron a Chapman posoudili úbytek tohoto druhu, zjistili, e z bývalého kazuárního stanovit zbývá pouze 2025%. Ztráta a fragmentace stanovi je primární píinou úpadku. Poté studovali 140 pípad kazuárské úmrtnosti a zjistili, e 55% úmrtí zpsobily stávky motorových vozidel a útoky ps pinesly dalích 18%. Zbývající píiny smrti zahrnovaly lov (pt pípad), zapletení do drátu (jeden pípad), odstranní kasuár, které napadly lidi (tyi pípady), a pirozené píiny (18 pípad), vetn tuberkulózy (tyi pípady). Píina 14 pípad byla oznaena jako z neznámých dvod.

Runí krmení kazuár pedstavuje významnou hrozbu pro jejich peití, protoe je láká do pímstských oblastí. Ptáci jsou tam náchylnjí na stet s vozidly a psy. Kontakt s lidmi vybízí kasuáe, aby si brali jídlo z piknikových stol. Divoká prasata jsou také významnou hrozbou pro jejich peití. Nií hnízda a vajíka kasuár, ale jejich nejhorí úinek je konkurence v potrav, co me být pro kasuary v dob chudé katastrofální.

V únoru 2011 zniil cyklón Yasi velkou oblast kazuárových stanovi, co ohrozilo 200 pták - asi 10% z celkové australské populace.

Komunita Mission Beach na dalekém severu Queenslandu poádá v záí kadoroní festival Cassowary, kde se získávají finanní prostedky na mapování koridoru Mission Beach Cassowary.

V zajetí

Cassowary má osamlé návyky a v zoo se rozmnouje mén asto ne ostatní ptáci nadádu bci, jako jsou ptrosi a emu. Na rozdíl od jiných pták nadádu bci ije výhradn v tropickém detném pralese a pelivé rozmnoování tohoto stanovit je zásadní. Na rozdíl od emu, který bude ít s jinými sympatrickými druhy, jako jsou napíklad klokani , na displejích smíené australské fauny, kasovník dobe nesídlí mezi svým vlastním druhem. Jednotlivé vzorky musí být kvli své osamlé a agresivní povaze dokonce uchovávány v oddlených prostorách. Teritorialita je jednou z jejich nejdleitjích charakteristik.

Dvouzobý kasuár ( C. casuarius ) je v zajetí nejoblíbenjím druhem a je docela bný v evropských a amerických zoologických zahradách, kde je známý svým nezamnitelným vzhledem. Od roku 2019 má ve své sbírce pouze Weltvogelpark Walsrode v Nmecku vechny ti druhy kasuár: kaswary jednopláové ( Casuarius unappendiculatus ) a Bennettovy kazuárky ( Casuarius bennetti ). Pokud jsou rozpoznány poddruhy, Weltvogelpark Walsrode má C. b. westermanni a C. u. rufotinctus .

Vztah s lidmi

Role v papuánských kulturách a semi-domestikaci

Cassowary drel jako mazlíek bhem expedice Siboga v Indonésii a na Nové Guineji, 18991900

Existují dkazy, e kasovary mohly být domestikovány lidmi tisíce let ped kuetem Nkteré spolenosti z Nové Guineje vysoiny odchytávají kasovická kuata a chovají je jako polokrotkou drbe, pro pouití pi slavnostních výmnách dar a jako potravu. Jsou jediným pvodním australským zvíetem, o kterém je známo, e bylo ásten domestikováno lidmi ped evropským píchodem. Maring people of Kundagai obtovali cassowaries ( C. bennetti ) v uritých rituálech. Kalamtí lidé se povaovali za spíznné s kasovary a neklasifikovali je jako ptáky, ale jako píbuzné.

Studie pleistocénu/raných holocénních kasuárových pozstatk na Papui naznaují, e domorodí lidé v té dob dávali pednost sklizni vajec ped dosplými. Zdá se, e regulovali svou spotebu tchto pták, moná dokonce sbírali vajíka a odchovali mladé ptáky jako jednu z prvních forem domestikace.

Útoky

Cassowaries mají povst nebezpených pro lidi a domácí zvíata. Bhem druhé svtové války byli amerití a australtí vojáci umístni na Nové Guineji varováni, aby se jim vyhnuli. Ve své knize z roku 1958 ijící ptáci svta ornitolog Ernest Thomas Gilliard napsal:

Vnitní nebo druhý ze tí prst je opaten dlouhým, rovným, vraedným hebíkem, který me snadno petnout pai nebo vykuchat bicho. Existuje mnoho záznam o domorodcích zabitých tímto ptákem.

Toto hodnocení nebezpeí, které pedstavují kasovary, bylo v tisku opakováno autory, vetn Gregoryho S. Paula a Jared Diamond . Historická studie z roku 2003 o 221 kazuárských útocích ukázala, e 150 bylo proti lidem; 75% z nich pocházelo z kasuár krmených lidmi, 71% pípad, kdy pták ob pronásledoval nebo dobíjel, a 15% asu, kdy kopl. Z útok 73% zahrnovalo ptáky, kteí oekávali nebo shánli potravu, 5% se podílelo na obran svých pirozených zdroj potravy, 15% na obranu ped útokem a 7% na obran svých kuat nebo vajec. Mezi 150 útoky bylo hláeno pouze jedno úmrtí lovka.

První zdokumentovaná lidská smrt zpsobená kasovary byla 6. dubna 1926. V Austrálii estnáctiletý Phillip McClean a jeho bratr ve vku 13 let narazili na kasovaru na svém majetku a rozhodli se ho zkusit zabít úderem s kluby. Pták kopl mladího chlapce, který spadl a utekl, kdy jeho starí bratr ptáka zasáhl. Starí McClean poté zakopl a spadl na zem. Zatímco byl na zemi, kasovary ho koply do krku a otevely ránu 1,25 cm (1/2 palce), která mu mohla petnout krní ílu . Chlapec na následky zranní krátce nato zemel.

Cassowary údery do bicha patí mezi nejvzácnjí ze vech, ale v jednom pípad byl pes v roce 1995 kopnut do bicha. Úder nezanechal defekt, ale dolo k silné modin. Pes pozdji zemel na zjevnou stevní rupturu.

Dalí lidská smrt v dsledku kasovaru byla zaznamenána na Florid 12. dubna 2019. Majitel ptáka, 75letý mu, který zvíe vychoval, byl podle veho po pádu na zem polapen k smrti.

Viz také

Reference

Citace

Citované texty

Necitovaný text

externí odkazy

Opiniones de nuestros usuarios

Marek šindelářová

Zjistil jsem, že informace, které jsem našel o Cassowary, jsou velmi užitečné a příjemné. Kdybych měl dát "ale", možná by to bylo tak, že to není dostatečně inkluzivní ve svém znění, ale jinak je to skvělé.

Vanesa Dostálová

Konečně! V dnešní době se zdá, že pokud nepíší články o deseti tisících slovech, nejsou šťastní. Redaktoři obsahu, toto ANO je dobrý článek o Cassowary.

Alexander Brožová

Vždy je dobré se učit. Děkujeme za článek o Cassowary.

Dominika Mašek

Tento záznam na Cassowary mě přiměl vyhrát sázku, což je méně než dobré skóre.